• Personenwagens
  • Bestelwagens
  • Trucks


Wissel naar zomerbanden: zin of onzin?

 Het mag erg gemakkelijk zijn om het hele jaar met dezelfde banden te rijden, de vraag is of dit een goed idee is of niet. Lees hieronder alle belangrijke info op een rijtje.

Zomer- vs winterbanden: what's the difference?

Zomerbanden zijn ontwikkeld voor optimale prestaties bij temperaturen boven de 7°. Ze hebben een rubbersamenstelling die specifiek is afgestemd op goede grip en wendbaarheid bij zachte temperaturen, zowel op een droog als nat wegdek.

Zeker bij een nat wegdek is de grip van groot belang. Dit staat nauw in verband met de profieldiepte van de band. Vrij simpel gezegd zorgt meer slijtage voor minder profiel en dus ook minder grip. Nieuwe zomerbanden, met een profieldiepte van 8mm, zorgen ervoor dat je helemaal veilig de weg op kan.

Een concreet voorbeeld dat het belang hiervan illustreert: de remafstand bij 80 km/u tussen de 11 tot 26°C op een nat wegdek is maar liefst 4 meter korter met zomerbanden dan met winterbanden. Maar ook op een droog wegdek is de remafstand bij 50 km/u onder dezelfde temperatuur 1,5 meter korter met zomerbanden dan met winterbanden.

Conclusie: kiezen voor zomerbanden is zeker en vast kiezen voor veiligheid.

Wanneer wissel je ze best?

Simpel: in het begin van de lente, wanneer de temperaturen regelmatig boven de 10° stijgen. Dit is doorgaans rond de invoering van het zomeruur.

 

Waar bent u naar op zoek?